Αρχική // Κίνημα // Πρόσωπα // Θέσεις // Δελτία Τύπου // Επικοινωνία
   
   
 
           
 
Θέσεις
Οι θέσεις των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για τον Πολιτισμό  
 
   
  Κυπριακό
  Οικονομία
  Εργασιακά Θέματα
  Ενέργεια
  Αγροτική Οικονομία
  Τουρισμός
  Ανθρώπινα Δικαιώματα
  Περιβάλλον
  Παιδεία
  Έρευνα και Τεχνολογία
  Δικαιώματα των Πολιτών
Πολιτισμός
  Ευρώπη
   
 
 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ανανέωση της εικόνας της χώρας ως προς την Πολιτιστική της διάσταση μπορεί ακόμη και σήμερα να της προσδώσει ισχυρά πλεονεκτήματα. Η Κύπρος οφείλει να αναδείξει με συγκροτημένο τρόπο τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της:

• Μοναδικά μακρόχρονη ιστορική διαδρομή.
• Παραγωγή πρωτοπόρου πολιτισμού σε κάθε ιστορική περίοδο.
• Ισχυρή συμμετοχή στην αναγέννηση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
• Σημαντική συμμετοχή στην παραγωγή γνώσης και πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα (π.χ. επιστήμες, λογοτεχνία, εικαστικές τέχνες).

Το κίνημα Φιλελευθέρων Δημοκρατών πιστεύει βαθύτατα στην σημασία του πολιτισμού στην διαμόρφωση της εικόνας των εθνών, την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας και τελικά στην συσσώρευση ισχύος.

Τα εργαλεία που τελικά προτείνει να χρησιμοποιηθούν αποτελούν ένα συνδυασμό ήδη δοκιμασμένων αλλά και νέων μεθόδων όπως:

• Καθιέρωση της Κύπρου ως τόπου με πρωτοποριακές πολιτιστικές δραστηριότητες διεθνούς βεληνεκούς.
• Διαφημιστική εκστρατεία σε συνδυασμό με την τουριστική προβολή της χώρας.
• Ενίσχυση ελληνικών τμημάτων σε πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία.
• Προώθηση οικονομικών δραστηριοτήτων, κλάδων, προϊόντων που χαρακτηρίζουν ισχυρά τον ελληνικό πολιτισμό & τρόπο ζωής.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο πολιτισμός πρέπει να είναι ένα αγαθό προσβάσιμο σε όλους, γι’ αυτό και πρέπει να αποτελεί κτήμα των πολιτών ξεκινώντας από την σχολική ηλικία. Το σχολείο είναι αναγκαίο να μετέχει και να συμμετέχει στον πολιτισμό. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή καλλιτεχνικού και πολιτιστικού προϊόντος.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πιστεύουν πως στην Κύπρο παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση σε θέματα πολιτισμικής καλλιέργειας και παιδείας. Η πολιτισμική παραγωγή βαίνει μειούμενη, τόσο ποσοτικά, όσο κυρίως ποιοτικά, γεγονός που πρέπει να αντιστραφεί άμεσα. Σε αυτό τον στόχο η παιδεία διαδραματίζει κομβικό ρόλο.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θεωρούν αναγκαία την αναμόρφωση του προγράμματος των σχολείων, με στόνο να ενεργοποιηθεί και να καλλιεργηθεί η καλλιτεχνική – δημιουργική πλευρά που συνυπάρχει στην προσωπικότητα του κάθε μαθητή.

• Είσοδος του μαθήματος της ιστορίας της τέχνης από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου.
• Εισαγωγή / ενίσχυση μαθημάτων όπως εικαστικά, μουσική διδασκαλία.
• Πρακτική εξάσκηση σε πολιτιστικές – καλλιτεχνικές δραστηριότητες ήδη από τα σχολικά θρανία (παραστάσεις, μουσικά σύνολα, εικαστικές εκθέσεις κτλ).
• Επισκέψεις σε μουσεία, πινακοθήκες και αρχαιολογικούς χώρους που να λειτουργούν και ως χώροι δημιουργίας για συμμετοχή και δημιουργική μάθηση.
• Θέσπιση θεσμών όπως υιοθεσίες μνημείων από σχολεία.
• Εισαγωγή debates στα σχολεία για καλλιέργεια ρητορικής ικανότητας και δραστηριοτήτων συγγραφής, για ενίσχυση της εκφραστικής ικανότητας των μαθητών.

Η ικανότητα του πολίτη για κατανόηση του πολιτιστικού προϊόντος και για αισθητική απόλαυση πρέπει να καλλιεργείται ήδη από την σχολική ηλικία. Θέλουμε σκεπτόμενους και απαιτητικούς καταναλωτές και στα προϊόντα πολιτισμού. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω της παιδείας.

 
       
 
 
 
  Copyright © 2013 Liberal Democrats. All rights reserved. design by dworxstudio.com  
Για παρατηρήσεις ή προτάσεις επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του contact@liberalscy.org